Luni, 21 August 2017 11:05

Sortimente de vinuri de calitate superioară 1/5

Aligoté, sortiment de vin alb, corpolent, sec-acid, fructuos, bine echilibrat, cu tărie alcoolică şi aciditate ridicată, armonios asociate, ceea ce îi dă prospeţimea şi fructuozitatea caracteristică. După un an de învechire, are o ţinută deosebită, eleganţă şi distincţie. Este în acelaşi timp un vin cu bune rezultate pentru cupaje. Podgorii renumite: laşi şi Sarica-Niculiţel.

Chardonnay, vin obţinut din soiul de struguri de origine franceză cu acelaşi nume, este un vin alb, fin, gingaş, feminin, suplu şi de mare nobleţe, de înalt nivel calitativ, tandru, cu nuanţe florale şi fructuoase variate şi întinse, amintind pe cele de fân cosit sau de toporaşi. În funcţie de conţinutul de zahăr poate fi demisec, demidulce sau dulce (desert). Centre viticole renumite: Murfatlar, Medgidia, Cernavodă şi Cotnari.

Fetească albă, soi românesc alb, de culoare galben-verzuie specifică soiului, sec, demisec sau semidulce, în funcţie de conţinutul de zahăr al strugurilor în momentul recoltării şi de tehnologia de vinificaţie aplicată. Bogat în nuanţe ce-i sunt caracteristice: fructuos, catifelat, echilibrat în aciditate şi alcool (sunt ani de recoltă cu aciditate insuficientă). Când este tânăr, păstrează gustul strugurelui cules proaspăt şi bine copt, cu aromă de flori de câmp şi miere. Prin învechire, îndeosebi la sticle, se maturizează, aromele căpătând un buchet plăcut, savuros şi fineţe de neegalat. Cele mai renumite sortimente le găsim în podgoriile Târnave (centrul viticol Lechinţa-Teaca) şi Dealu Mare.

Fetească regală sau Galbena de Ardeal sau Dănăşana, este un vin alb sec şi/sau uşor acid, lejer, fructuos, fineţe deosebită şi catifelare accentuată, cu o aromă discretă, amintind mireasma florilor de pădure. Este vinul ospeţelor tradiţionale, vin de cursă lungă pe care-l întâlnim aproape în toate podgoriile ţării.

Furmint, biotipul Grasei de Cotnari sau al soiului de Tokai, dulce în Moldova, demidulce în Transilvania.

 

Text: Ion Negrea, Florea Bușcă - Bucătăria Românească

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…