Luni, 21 August 2017 11:30

Sortimente de vinuri de calitate superioară 4/5

Tămâioasa românească, unul din vinurile de mare marcă, câştigător la multe concursuri naţionale şi internaţionale, emblemă a centrului viticol Pietroasele şi piesa de rezistenţă a oricărei degustări. Este un vin alb-gălbui, după învechire galben-strălucitor, fructuos, demisec, dulce sau licoros, fin la gust, onctuos, catifelat, corpolent, uneori puternic parfumat, aromă exaltată de miere de mai, amintind parfumul strugurilor în supracoacere şi mireasma unui buchet de flori sau a celor de salcâm. Buchetul de învechire este de o complexitate neîntâlnită la alte vinuri, ceva discret, asemănător sâmburilor de migdale amare. Este un vin bine aclimatizat în podgoriile subcarpatice Dealu Mare, Ştefăneşti şi în cele din Moldova.

Traminer/ Traminer roz, vin alb de nuanţă galben-verzuie, frecvent întâlnit în podgoriile din Transilvania, sortimentul variabil din soiul de struguri Traminer roz, sensibil la condiţiile de climă, sec, demisec şi uneori demidulce, echilibrat, armonios, corpolent, buchet şi aromă puternică de tip floral, specifică parfumului de strugure, discretă, persistentă, conţinut ridicat de alcool, limpede, strălucitor. Este apreciat de degustători ca un vin generos şi tandru, ce poate fi oferit la mese deosebite.

Băbească (neagră), vin roşu, agreabil la gust şi plăcut la băut, cu bogat trecut istoric, cunoscut încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare, rubiniu-deschis, sec, puternic, plin de nerv, fraged, lipsit de duritate, cu gust plăcut caracteristic soiului. În cupaj cu Cabernet Sauvignon sau Merlot devine mai savuros, mai statornic, mai expresiv. Sortimente renumite la Nicoreşti, Uricani, Coteşti, Odobeşti şi Tulcea.

Burgund, vin roşu intens colorat, rubin veritabil, cu reflexe albăstrui în primul an, câştigă în calitate pe măsura învechirii. Are gust şi miros caracteristic ce-l apropie de Pinot Noir, extractiv, plăcut armonic, încântă privirea, desfată sufletul şi bucură trupul. Cele mai renumite vinuri la Miniş, Recaş, Silagiu, Valea Călugărească şi în ultimul timp în centrele viticole din sudul Dobrogei.

Busuioacă, sortimentul cel mai renumit la Bohotin. Este un vin demisec sau dulce, culoare roşu aprins, cu nuanţe spre vişiniu deschis, aromă şi gust plăcute, caracteristice, aciditate echilibrată, bine constituit, expresiv, dulceaţă plăcută.

 

Text: Ion Negrea, Florea Bușcă - Bucătăria Românească

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…