Luni, 21 August 2017 11:34

Sortimente de vinuri de calitate superioară 5/5

Cabernet Sauvignon, vin roşu, sec, de culoare intensă, specifică soiului (rubiniu închis în primul an şi rubiniu ruginiu plăcut după 2-3 ani), aromă fină, gust plăcut, tonic, catifelat; este considerat rege al vinurilor roşii, foarte bogat în extract, plin de vigoare, dur şi astringent în primii ani, dar delicat şi activ după o învechire mai prelungită, pe timpul căreia câştigă în calitate de la un an la altul, poate ajunge fără rival în categoria vinurilor roşii de marcă prin aroma specifică soiului, catifelare, corpolenţa şi fineţea masculină de ţinută. Se produce aproape în toate podgoriile ţării în care se întâlnesc soiurile roşii.

Cadarcă, vin roşu, aprins, de nuanţă roşie-rubinie deschisă până la roşu intens, sec, viguros, consistent, plin, catifelat, atrăgător, buchet cu aromă plăcută de fruct proaspăt, armonios, plăcut şi foarte băubil în primul an. Dezvoltă în anul al doilea un buchet plăcut de vin maturizat, armonios şi plin de vigoare. În continuare, pe măsura învechirii, buchetul este mai puternic, gustul plăcut, mai agreabil, mai plăcut. Vinuri de referinţă în centrele viticole Miniş şi Recaş unde îşi menţin calităţile timp îndelungat.

Fetească neagră, vin roşu-rubiniu, sec, cu nerv, echilibrat la gust şi nu prea taninos, expresiv, catifelat, buchetat, puternic, asigură vigoare organismului uman. Se poate consuma ca vin tânăr, dar după învechire câştigă mult în calitate. Sortimente de bună calitate în centrele viticole Valea Călugărească, Coteşti, Vârteşcoiu, Cârligele şi Oancea.

Merlot, vin roşu de nuanţă rubiniu-deschis, sec, viguros, aromă fină şi discretă, destul de catifelat, foarte băubil în primul an, se maturizează repede faţă de vinul Cabernet, uneori are conţinut de alcool mai ridicat ca acesta. Pe măsura învechirii, capătă o aromă suavă de flori şi fructe de pădure, se maturizează, devine mai plăcut la gust, capătă personalitate, iar în anul al treilea culoarea capătă nuanţe de roşu, cărămiziu intens, buchetul se desăvârşeşte, devine plăcut la gust şi băut, mai agreabil şi mai viguros. Este sortimentul de vin obţinut din strugurii cu aceeaşi denumire, aclimatizat foarte bine în toate zonele viticole ale ţării şi în deosebi în centrele viticole Valea-Călugărească, Urlaţi-Ceptura, Tohani, Sâmbureşti, Murfatlar, Medgidia, Cernavodă, Babadag, Oltina, Corcova, Segarcea, Miniş, Nicoreşti, Odobeşti, Coteşti şi Târgu Bujor.

Oporto, vin roşu, asemănător cu Cadarca, mai puţin colorat, după învechire capătă nuanţă cărămizie, puţin acid, miros caracteristic strugurelui supracopt, tărie alcoolică ridicată, agreabil, lipsit în general de prospeţime, dar plăcut la gust, se poate consuma înainte de învechire, fiind un vin de consum curent şi îndeosebi pentru cupaje asigurând masa vinului. Se înregistrează producţii importante în centrele viticole Uricani, Avereşti, Vutcani, Murgeni, Buciumeni, Târgu Bujor, Moldova Nouă.

Pinot noir, vin de culoare roşu-rubiniu închis, corpolent, alcoolic, plin de nerv, fructuos, deosebit de plăcut la gust, cu un buchet dezvoltat şi personificat, specific agreabil şi de culoare roşu cărămiziu în anul al treilea. Este considerat de specialişti, vinul destăinuirilor şi al confidenţelor la ore târzii. Sortimente de bună calitate întâlnim în centrele viticole Murfatlar, Urlaţi-Ceptura, Merei, Tohani, Sâmbureşti, Miniş şi Recaş.

 

Text: Ion Negrea, Florea Bușcă - Bucătăria Românească

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…