Vineri, 22 Septembrie 2017 11:28

Limitarea operaţiunilor de încasări şi plăţi efectuate în numerar (3/3)

 

Puteti citi prima parte a articolului aici si aici.

  1. OPERAȚIUNI ÎNTRE COMERCIANȚI ȘI PERSOANE FIZICE

Operaţiunile de încasări în numerar efectuate de Comercianți, de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană, pentru operaţiunile de încasări în numerar prevăzute mai sus, cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei.

Aceste limitări nu se aplică în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, în condiţiile în care între Comercianți şi persoanele fizice sunt încheiate contracte de vânzare - cumpărare cu plata în rate, conform legii.

Operaţiunile de plăţi în numerar efectuate de Comercianți, către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei.

  1. OPERAȚIUNI ÎNTRE PERSOANE FIZICE

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie.

Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.

  1. CONSECINȚELE NERESPECTĂRII ACESTOR PLAFOANE

Nerespectarea acestor plafoane constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul stabilit de lege pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 lei.

 

 

Articol realizat de av. Achim-Sorin RĂZOARE – partener Laurenţiu, Laurenţiu & Associates

Republicarea conținutului website-ului www.gastromedia.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.gastromedia.ro.

 

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…