Luni, 18 Decembrie 2017 09:45

Băuturile calde pentru zile răcoroase de iarnă

Băuturile calde oferă numeroase posibilități care merită exploatate. Acum, fiind sezonul lor, a sosit timpul să punem un accent deosebit pe aceste posibilități, pentru a le dezvolta, a le experimenta și a le introduce în meniul unității.

 

Pe măsură ce oferta de iarnă înlocuiește preparatele de vară, limonadele și băuturile răcoritoare sunt înlocuite la rândul lor cu băuturile calde, cafele și ciocolatele calde. Așa se întâmplă în fiecare an, însă între timp așteptările consumatorilor se schimbă. Lumea cafelei s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme și s-a format un sector al specialiștilor de cafea. Numeroase sortimente de cafea unice așteaptă pe iubitorii de cafea. În prezent artiștii cafelei devotați – barista – pregătesc latteurile, macchiatourile, mochaurile, adevărate creații artistice în cafea. La fel ca în cazul ciocolatei, tipul boabei de cafea, aroma boabelor, modul de prăjire conferă diferite caracteristici, ceea ce oferă multe posibilități, lăsând loc, pe lângă aromele de bază, pentru multe delicatese.

Revoluția gastronomiei din ultimii ani și-a lăsat amprenta și în domeniul cafelei. Cererea pentru cafeaua de calitate a crescut semnificativ, ceea ce constituie pentru unitățile specializate o provocare dar și o posibilitate bună de a atrage și de a fideliza clienții. Pentru mulți consumul de cafea este un moment de relaxare, lângă care cafeneaua sau restaurantul poate să ofere un cadru plăcut și un snack. Consumatorii se întorc la localurile unde găsesc o cafea bună. Cu alte cuvinte, cafeaua reprezintă o „forță” care atrage clienții într-un local.

are you more hot chocolate or coffee 2 18912 1463755957 9 dblbig

Pe lângă cafeaua, ciocolatele calde sunt din ce în ce mai populare. Există mai multe sortimente de ciocolată caldă, iar fiecare sortiment poate fi pregătit prin diferite metode din diferite ingrediente. Materia primă poate fi pudră de cacao sau ciocolată, apă sau lapte, poate să conțină zahăr sau îndulcitor, agent de îngroșare și diferite arome. În cele mai multe unități HoReCa se folosește praf de ciocolată caldă instant, o metodă ușoară și rapidă de a pregăti ciocolată caldă, praful de ciocolată caldă trebuie doar amestecat cu apă fierbinte. Însă există și alte soluții de preparare a acestei băuturi, folosind ingrediente precum ciocolată veritabilă.

Pregătirea ciocolatei calde folosind ciocolată veritabilă este și ea foarte simplă, trebuie doar ca ganache-ul de ciocolată să fie subțiat suficient ca să aibă o consistență (mai) lichidă. În loc de frișcă se poate folosi lapte. Ciocolata caldă poate fi aromatizată cu aproape orice, ce se folosește de obicei la ciocolată. Însă trebuie să avem în vedere, că în funcție de tipul ciocolatei se pregătesc diferite sortimente de băuturi calde. Merită să facem experimente, pentru că și această băutură caldă oferă la fel de multe posibilități ca și cafeaua.

Articolul complet găsiţi în ediţia decembrie - ianuarie a revistei Gastromedia.

Republicarea conținutului website-ului www.gastromedia.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.gastromedia.ro.

 abonamente

 

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…