Marți, 28 Iulie 2020 09:39

Cu ce sume sprijină statul relansarea afacerilor din HoReCa?

 

Guvernul a elaborat recent Planul Național de Investiții și Relansare Economică, document ce include detalii despre granturile disponibile pentru repornirea activităților economice. Sectorul HoReCa are la dispoziție o schemă de ajutor cu granturi între 5.000 și 125.000 de euro, în funcție de cifra de afaceri, nivelul cofinanțării fiind de 15%. Aflați ce sume și în ce condiții se acordă?

 stat

În cadrul planului de măsuri de relansare economică sunt prevăzute granturi și programe de sprijin cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, care au caobiective acoperirea capitalului de lucru, finanțarea nevoilor de investiții, scheme pentru digitalizarea companiilor, dar și măsuri de sprijin pentru creșterea ocupării și scheme sau granturi cu caracter social.

Antreprenorii din HoReCa pot beneficia de granturile dedicate capitalului de lucru pentru repornirea activităților economice a IMM-urilor, schemă cu un buget total de 350 milioane de euro, care se adresează în special domeniilor puternic afectate precum HORECA, turism, transport, organizare de evenimente. Granturile pentru capital de lucru se acordă beneficiarilor în funcție de cifra de afaceri realizată în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare după cum urmează:

Statul estimează că aproape 100.000 de firme pot benefica de fondurile din cadrul acestei scheme, care necesită un aport propriu de 15% din partea beneficiarilor. Beneficiari pot fi IMM-urile din domeniile de activitate HORECA, turism, servicii din domeniul transporturilor, precum și al organizărilor de evenimente a căror activitate a fost afectată în contextul Covid-19.

Printre condiții de acordare se prevede ca beneficiarul să aibă activitatea oprită sau întreruptă și firma să înregistreze o diminuare a cifrei de afaceri cu minim 30% față de perioada anterioară a anului precedent în una din lunile martie 2020 față de martie 2019, aprilie 2020 față de aprilie 2019 sau mai 2020 față de mai 2019. De asemenea firma trebuie să înregistreze profit sau după caz beneficii în unul din ultimele două exerciții financiare, să dispună de coparticipare de 15% din valoarea grantului acordat, să facă parte din categoria IMM-urilor după verificarea statutului de întreprindere legală și să nu aibă obligații restante la buget.

Categorii de cheltuieli finanțate din grant: cheltuieli cu stocuri de materie primă, materiale consumabile, mărfuri, achitarea datoriilor față de furnizori (inclusiv față de furnizorii de utilități), alte datorii față de furnizorii din activitatea curentă, cheltuieli cu echipamente, utilaje, tehnologii, dotări independente, datorii privind chiria, datorii privind achiziția de servicii și reparații, cu excepția consultanței, cheltuieli cu echipamente de protecție medicală, cheltuieli pentru achiziția de obiecte de inventar.

Conținutul complet al Planul National de Investiții și relansare Economică poate fi consultat AICI.

 

 

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…